Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
TBİ-2007 Gıda Bilimi ve Güvenliği 2,00 0,00 0,00 2,00 3,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Lisans
Dersin Tipi : Zorunlu
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Temel besin maddeleri ve bileşimleri, çeşitli gıdaların üretim teknolojilerinin öğretilmesi. Gıdalardaki fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü tehlikeyi ortadan kaldıracak önlemlerin tamamını önerir.
Dersin İçeriği : Temel besin maddeleri ve bileşimleri, çeşitli gıdaların üretim teknolojilerinin öğretilmesi. Gıda güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin birincil üretim aşaması dâhil olmak üzere üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında asgari teknik ve hijyenik şartları gözeterek, gıda denetim ve kontrol hizmetleri ile izlenebilirlik, işyeri sorumluluğu ve itiraz hakkına ilişkin usul ve esasları içerir.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : Yok
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Ders anlatımı, ödev
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : Yok
Dersi Veren Öğretim Elemanları : , Doç. Dr. Murat Zorba (Sorumlu)
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : Arş. Gör. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu
Dersin Verilişi : Yüz yüze
En Son Güncelleme Tarihi: : 18.04.2024 04:19:16

  • 1 Gıdaların özelliklerini ve bileşimini bilir.
  • 2 Gıdaların üretim metodunu kavrar.
  • 3 Çeşitli gıda üretim yöntemleri hakkında bilgi toplar.
  • 4 Gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • 5 Gıda ile ilgili çalışmaları yayın ve makale şekline getirir.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Gıda nedir? Türkiye’de tarım ve tarıma dayalı sanayinin ilişkisi. Gıda maddelerinin bileşimi, su.
2.Hafta *Gıdalarda karbonhidrat ve proteinler, lipitler, vitamin ve enzimler
3.Hafta *Gıda sanayinde temel prosesler (ısıtma, soğutma, kurutma, dondurma, tuzlama, ışınlama vb)
4.Hafta *Konserve Teknolojisi
5.Hafta *Şeker Teknolojisi
6.Hafta *Hububat Teknolojisi
7.Hafta *Şarap ve Sirke Teknolojisi
8.Hafta *Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi
9.Hafta *Yağ Teknolojisi
10.Hafta *Et ve Et ürünleri Teknolojisi
11.Hafta * Türkiye'de gıda güvenliğinin tarihi
12.Hafta *Gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri
13.Hafta *Gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda kaynaklı patojenler hakkında bilgi
14.Hafta *Gıda kontrol Yönetmeliği

  • 2 Final : 60,000
  • 3 Vize : 30,000
  • 4 Ödev : 10,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Ara Sınav 1 1 1,00 1,00
Ödev 1 30,00 30,00
Final / Final 1 2,00 2,00
Ders Saatleri (14 hafta) / Class Hours (14 weeks) 14 2,00 28,00
Labaratuvar / Laboratory 5 3,00 15,00
Toplam : 76,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 3
AKTS : 3,00

P.Ç. 1 P.Ç. 2 P.Ç. 3 P.Ç. 4 P.Ç. 5 P.Ç. 6 P.Ç. 7 P.Ç. 8 P.Ç. 9 P.Ç. 10 P.Ç. 11 P.Ç. 12 P.Ç. 13 P.Ç. 14
Ö.Ç. 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 0 1 1
Ö.Ç. 2 1 1 1 0 1 1 0 1 1 1 0 1 0 1
Ö.Ç. 3 1 0 1 1 0 1 1 1 1 0 1 1 1 1
Ö.Ç. 4 1 1 1 1 1 0 1 1 1 0 1 1 1 0
Ö.Ç. 5 1 1 1 0 1 1 0 1 1 1 1 0 1 1