Ders Kodu | Ders Adı | Teorik | Uygulama | Laboratuvar | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
TBİ-2007 | Gıda Bilimi ve Güvenliği | 2,00 | 0,00 | 0,00 | 2,00 | 3,00 |
Dersin Dili | : | Türkçe |
---|---|---|
Dersin Seviyesi | : | Lisans |
Dersin Tipi | : | Zorunlu |
Ön Koşullar | : | Yok |
Dersin Amacı | : | Temel besin maddeleri ve bileşimleri, çeşitli gıdaların üretim teknolojilerinin öğretilmesi. Gıdalardaki fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü tehlikeyi ortadan kaldıracak önlemlerin tamamını önerir. |
Dersin İçeriği | : | Temel besin maddeleri ve bileşimleri, çeşitli gıdaların üretim teknolojilerinin öğretilmesi. Gıda güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin birincil üretim aşaması dâhil olmak üzere üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında asgari teknik ve hijyenik şartları gözeterek, gıda denetim ve kontrol hizmetleri ile izlenebilirlik, işyeri sorumluluğu ve itiraz hakkına ilişkin usul ve esasları içerir. |
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | : | Yok |
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri | : | Ders anlatımı, ödev |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | : | Yok |
Dersi Veren Öğretim Elemanları | : | , Doç. Dr. Murat Zorba (Sorumlu) |
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları | : | Arş. Gör. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu |
Dersin Verilişi | : | Yüz yüze |
En Son Güncelleme Tarihi: | : | 18.04.2024 04:19:16 |
Ders Kodu | Ders Adı | Teorik | Uygulama | Laboratuvar | Yerel Kredi | AKTS |
---|
Teorik | Uygulama | Laboratuvar | Hazırlık Bilgileri | Öğretim Metodları | |
---|---|---|---|---|---|
1.Hafta | *Gıda nedir? Türkiye’de tarım ve tarıma dayalı sanayinin ilişkisi. Gıda maddelerinin bileşimi, su. |
||||
2.Hafta | *Gıdalarda karbonhidrat ve proteinler, lipitler, vitamin ve enzimler |
||||
3.Hafta | *Gıda sanayinde temel prosesler (ısıtma, soğutma, kurutma, dondurma, tuzlama, ışınlama vb) |
||||
4.Hafta | *Konserve Teknolojisi |
||||
5.Hafta | *Şeker Teknolojisi |
||||
6.Hafta | *Hububat Teknolojisi |
||||
7.Hafta | *Şarap ve Sirke Teknolojisi |
||||
8.Hafta | *Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi |
||||
9.Hafta | *Yağ Teknolojisi |
||||
10.Hafta | *Et ve Et ürünleri Teknolojisi |
||||
11.Hafta | * Türkiye'de gıda güvenliğinin tarihi |
||||
12.Hafta | *Gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri |
||||
13.Hafta | *Gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda kaynaklı patojenler hakkında bilgi |
||||
14.Hafta | *Gıda kontrol Yönetmeliği |
Aktiviteler | Sayı | Süresi(Saat) | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 1,00 | 1,00 |
Ödev | 1 | 30,00 | 30,00 |
Final / Final | 1 | 2,00 | 2,00 |
Ders Saatleri (14 hafta) / Class Hours (14 weeks) | 14 | 2,00 | 28,00 |
Labaratuvar / Laboratory | 5 | 3,00 | 15,00 |
Toplam : | 76,00 | ||
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : | 3 | ||
AKTS : | 3,00 |
P.Ç. 1 | P.Ç. 2 | P.Ç. 3 | P.Ç. 4 | P.Ç. 5 | P.Ç. 6 | P.Ç. 7 | P.Ç. 8 | P.Ç. 9 | P.Ç. 10 | P.Ç. 11 | P.Ç. 12 | P.Ç. 13 | P.Ç. 14 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ö.Ç. 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 |
Ö.Ç. 2 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 | 0 | 1 |
Ö.Ç. 3 | 1 | 0 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Ö.Ç. 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 | 0 |
Ö.Ç. 5 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 |