Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
TBİ-1008 Mikrobiyoloji 1,00 2,00 0,00 2,00 3,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Lisans
Dersin Tipi : Zorunlu
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Mikroorganizmaların (bakteriler başta olmak üzere, prokaryotlar, protozoonlar, funguslar ve virüsler) ve doğadaki fonksiyonlarının tanıtılması, , biyolojileri, fizyolojileri, metabolizmaları, sınıflandırılmaları, yapı ve özellikleri, biyoteknolojide kullanım alanları, insani açıdan yararlı ve zararlı yönleri, yaşam, bitki büyümesi, çevre ve ekosistem için öneminin aktarılmasıdır. Bu derste, öğrenciler mikrobiyolojinin temel esaslarını, tarihi ve kapsamı, önemli biyolojik moleküller, mikrobiyolojide kullanılan mikroskoplar, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımı, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı, organelleri ve aralarındaki farklılıklar, gram-pozitif ve gram-negatif bakteriler arasındaki farklılıklar, mikrobiyal gelişme fizyolojisi ve gelişme evreleri ve gelişmeye etkili fiziksel ve kimyasal faktörler, ve izolasyon ve bazı karakterizasyon yöntemleri, mikrobiyal üreme ve kültür teknikleri konularında bilgi sahibi olacaktır.
Dersin İçeriği : Mikrobiyolojiye giriş, mikrobiyolojinin tanımı, tarihçesi, terminoloji, sınıflandırma, mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının tarımsal mikrobiyolojisi açısından önemi, mikrobiyal metabolizma, mikrobiyal üreme, mikroorganizmaların kontrolü, mikroorganizmaların kökeni ve canlılar dünyasındaki yeri, hücresiz (viruslar). hücresel prokaryotik hücre yapısına sahip mikroorganizmalar (bacteria ve archeae) ın yapısı fonksiyonları ve sistematiği; ökaryotik hücre yapısına sahip mikroorganizmalar (protozoa, algaea, fungi) ın yapısı fonksiyonları ve sistematiği, izolasyon, teşhis, sayım, boyama ve karakterizasyon yöntemleri.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : 1. Arda M. 2006. Temel Mikrobiyoloji. Medisan Yayın serisi: 46. Schlegel HG. 1986. General Microbiology, 6.ed. translated by Margot Kogut, Cambridge University Press 2. Arısoy, M., 2003 Genel Mikrobiyoloji Laboratuvar Kılavuzu II. Ankara Üniv. 3. Arısoy, M., 2003 Genel Mikrobiyoloji Laboratuvar Kılavuzu I Ankara Üniv. 4.Arısoy, M., 2017. Genel Mikrobiyoloji, Ankara Üniv. Açık Ders malzemeleri. https://acikders.ankara.edu.tr. 5.Benlioğlu, K., Özyılmaz, U., 2017. Mikrobiyooji Ders Notları. Adnan Menderes Üniv. Ziraat Fak. Aydın. 6.Güven, S 2003. Genel Mikrobiyoloji Çanakkale 18 Mart Üniv. Müh. Mimarlık Fak.Gıda Müh. Böl. 173. 7. Michael T. et al., 2006. Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi 11. Baskıdan Çeviri (trs. C. Çökmüş), 992. 8.Tamer A.U. 2001. Genel Mikrobiyoloji Laboratuvarı. E.U. Fen Fak. Kitaplar Serisi No: 111. 9.Tamer A.U. 2017. Genel Mikrobiyoloji. MCBÜ Fen Edebiyat Fak. Ders Notları. Tamer AU, Oskay M. 2001. Genel Bakteriyoloji Laboratuar Uygulamaları, CBU. Fen-Edebiyat Fak.i Biyol. Böl. 158. 10. Arda M. 2006. Temel Mikrobiyoloji. Medisan Yay. Noi: 46. 11.Sert, S., 2002. Genel Mikrobiyoloji, Atatürk Üniv., Ziraat Fak. Ders Yay. 12. Tunail N. 1999. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları . 13. Ünlütürk A., Turantaş F. 1998.Gıda Mikrobiyolojisi. Mengitan Basımevi, İzmir. 14. Şahin İ., Başoğlu F. 2002.Gıda Mikrobiyolojisi. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. No:89 Bursa. 15.Şahin İ. 1999. Genel Mikrobiyoloji. Uludağ Üniv. Bursa, 16. Özçelik S. 1998. Genel Mikrobiyoloji Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fak. 17. Gürsel, A. 2015. Mikrobiyoloji, Ankara Üniv.
No:449, Ankara. 18. Temiz, A. 2015. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri, Ankara,Türkiye. 21. Çakmakçı, R. Tarımda Mikroorganizma Kullanımı Ders notları (basılmamış)
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Yüz yüze, ders anlatımı, online anlatım, tartışma ve soru cevap, seminer sunum ve uygulama metotları, ödev hazırlama, öğrenci sunumları
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : Yok
Dersi Veren Öğretim Elemanları : , Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı (Sorumlu)
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı
Dersin Verilişi : Yüz yüze
En Son Güncelleme Tarihi: : 18.04.2024 00:54:37

  • 1 Mikroorganizmaların canlılar dünyasındaki yerlerini ve özelliklerini kavrayabilme ve temel mikrobiyoloji konuları hakkında bilgi sahibi olur.
  • 2 Mikrorganizmalarda metabolizma, beslenme, büyüme ve çoğalması hakkında bilgi sahibi olur.
  • 3 Mikroorganizmalarda evrimi, sistematiği ve mikrobiyal genomik hakkında bilgi sahibi olur.
  • 4 Mikroorganizmaların insan yaşamı, gıda üretimi ve tarım sistemlerindeki yeri ve önemini kavrar.
  • 5 Prokaryot ve Ökaryot mikroorganizmaların sınıflandırılmasını, isimlendirilmesini ve arasındaki farklılıkları anlar ve öğrenir.
  • 6 Doğadaki mikrobiyal çeşitlilik ve sistematiği ilkelerini, mikroorganizmaların doğal çevre ve yayılım alanları kavrar.
  • 7 Mikroorganizmalarda üremeye tesir eden iç ve dış çevre faktörleri bilir.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Mikrobiyolojinin önemi, tanımı, bölümleri, gelişimi ve tarihçesi
2.Hafta *Mikroorganizmaların genel karakteristikleri, fizyolojik çeşitliliği, doğal çevreleri ve kökeni
3.Hafta *Mikrobiyal çeşitlilik ve hücre tipleri
4.Hafta *Ekolojide, endüstride, gıda üretimi ve tarımda mikroorganizmaların faydaları, fonksiyonları ve kullanımı
5.Hafta *Prokaryotlara ve ökaryotik mikroorganizmalara giriş, hücre yapısı, işlevi, farklılıkları ve genel özellikleri
6.Hafta *Bakteriler: Bakterilerin çeşitleri, bakteriyel hücrelerin genel yapıları, morfoloji, şekil ve dizilişleri,
7.Hafta *Bakteriyel hücrelerin genel yapıları, metabolizma ve özellikleri, basit boyama
8.Hafta *Bakterilerde gelişme, çoğalma, üreme, sporlaşma, gelişim eğrisi, gelişme istekleri, gelişmeye etki eden faktörler
9.Hafta *Mantarlar: Genel özellikler, büyüme, üreme, çoğalma, işlevler, kullanım alanları
10.Hafta *Mayalar ve küfler: Genel özellikler, büyüme, üreme, çoğalma, işlevler, kullanım alanları
11.Hafta *Algler ve Protozolar: Genel özellikleri, büyüme, üreme, çoğalma, işlevleri, fayda ve kullanım alanları
12.Hafta *Virüsler ve özellikleri
13.Hafta *Mikroskoplar, Mikroorganzmaların İncelenmesi ve arındırılmasında kullanılan yöntemleri, Pastörizasyon, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon yöntemleri
14.Hafta *Mikroorganizmaların önemi ve doğal kaynaklardan izolasyonu, tanı, sayım ve boyama yöntemleri

  • 1 Vize : 40,000
  • 4 Final : 60,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Ara Sınav 1 1 1,00 1,00
Final / Final 1 2,00 2,00
Laboratuar Uygulamaları / Laboratory 2 3,00 6,00
Ders Öncesi Bireysel Çalışma / Individual study before lecture 12 1,00 12,00
Ders Saatleri (14 hafta) / Class Hours (14 weeks) 14 3,00 42,00
Final Sınavına Hazırlanma / Final Exam Preparation 1 14,00 14,00
Toplam : 77,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 3
AKTS : 3,00

P.Ç. 1 P.Ç. 2 P.Ç. 3 P.Ç. 4 P.Ç. 5 P.Ç. 6 P.Ç. 7 P.Ç. 8 P.Ç. 9 P.Ç. 10 P.Ç. 11 P.Ç. 12 P.Ç. 13 P.Ç. 14
Ö.Ç. 1 1 1 1 0 1 1 0 1 1 1 0 1 1 1
Ö.Ç. 2 1 0 1 1 0 1 1 0 1 1 0 1 1 1
Ö.Ç. 3 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1
Ö.Ç. 4 1 1 1 0 1 1 0 1 0 1 1 1 1 1
Ö.Ç. 5 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 0 1 1
Ö.Ç. 6 1 0 1 0 1 1 0 1 1 1 0 1 1 1
Ö.Ç. 7 1 1 0 1 0 1 1 1 0 1 1 1 1 1