Dersin Dili |
: |
Türkçe |
Dersin Seviyesi |
: |
Lisans |
Dersin Tipi |
: |
Zorunlu |
Ön Koşullar |
: |
Yok |
Dersin Amacı |
: |
Mikroorganizmaların (bakteriler başta olmak üzere, prokaryotlar, protozoonlar, funguslar ve virüsler) ve doğadaki fonksiyonlarının tanıtılması, , biyolojileri, fizyolojileri, metabolizmaları, sınıflandırılmaları, yapı ve özellikleri, biyoteknolojide kullanım alanları, insani açıdan yararlı ve zararlı yönleri, yaşam, bitki büyümesi, çevre ve ekosistem için öneminin aktarılmasıdır. Bu derste, öğrenciler mikrobiyolojinin temel esaslarını, tarihi ve kapsamı, önemli biyolojik moleküller, mikrobiyolojide kullanılan mikroskoplar, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımı, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı, organelleri ve aralarındaki farklılıklar, gram-pozitif ve gram-negatif bakteriler arasındaki farklılıklar, mikrobiyal gelişme fizyolojisi ve gelişme evreleri ve gelişmeye etkili fiziksel ve kimyasal faktörler, ve izolasyon ve bazı karakterizasyon yöntemleri, mikrobiyal üreme ve kültür teknikleri konularında bilgi sahibi olacaktır. |
Dersin İçeriği |
: |
Mikrobiyolojiye giriş, mikrobiyolojinin tanımı, tarihçesi, terminoloji, sınıflandırma, mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının tarımsal mikrobiyolojisi açısından önemi, mikrobiyal metabolizma, mikrobiyal üreme, mikroorganizmaların kontrolü, mikroorganizmaların kökeni ve canlılar dünyasındaki yeri, hücresiz (viruslar). hücresel prokaryotik hücre yapısına sahip mikroorganizmalar (bacteria ve archeae) ın yapısı fonksiyonları ve sistematiği; ökaryotik hücre yapısına sahip mikroorganizmalar (protozoa, algaea, fungi) ın yapısı fonksiyonları ve sistematiği, izolasyon, teşhis, sayım, boyama ve karakterizasyon yöntemleri. |
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
: |
1. Arda M. 2006. Temel Mikrobiyoloji. Medisan Yayın serisi: 46. Schlegel HG. 1986. General Microbiology, 6.ed. translated by Margot Kogut, Cambridge University Press 2. Arısoy, M., 2003 Genel Mikrobiyoloji Laboratuvar Kılavuzu II. Ankara Üniv. 3. Arısoy, M., 2003 Genel Mikrobiyoloji Laboratuvar Kılavuzu I Ankara Üniv. 4.Arısoy, M., 2017. Genel Mikrobiyoloji, Ankara Üniv. Açık Ders malzemeleri. https://acikders.ankara.edu.tr. 5.Benlioğlu, K., Özyılmaz, U., 2017. Mikrobiyooji Ders Notları. Adnan Menderes Üniv. Ziraat Fak. Aydın. 6.Güven, S 2003. Genel Mikrobiyoloji Çanakkale 18 Mart Üniv. Müh. Mimarlık Fak.Gıda Müh. Böl. 173. 7. Michael T. et al., 2006. Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi 11. Baskıdan Çeviri (trs. C. Çökmüş), 992. 8.Tamer A.U. 2001. Genel Mikrobiyoloji Laboratuvarı. E.U. Fen Fak. Kitaplar Serisi No: 111. 9.Tamer A.U. 2017. Genel Mikrobiyoloji. MCBÜ Fen Edebiyat Fak. Ders Notları. Tamer AU, Oskay M. 2001. Genel Bakteriyoloji Laboratuar Uygulamaları, CBU. Fen-Edebiyat Fak.i Biyol. Böl. 158. 10. Arda M. 2006. Temel Mikrobiyoloji. Medisan Yay. Noi: 46. 11.Sert, S., 2002. Genel Mikrobiyoloji, Atatürk Üniv., Ziraat Fak. Ders Yay. 12. Tunail N. 1999. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları . 13. Ünlütürk A., Turantaş F. 1998.Gıda Mikrobiyolojisi. Mengitan Basımevi, İzmir. 14. Şahin İ., Başoğlu F. 2002.Gıda Mikrobiyolojisi. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. No:89 Bursa. 15.Şahin İ. 1999. Genel Mikrobiyoloji. Uludağ Üniv. Bursa, 16. Özçelik S. 1998. Genel Mikrobiyoloji Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fak. 17. Gürsel, A. 2015. Mikrobiyoloji, Ankara Üniv. No:449, Ankara. 18. Temiz, A. 2015. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri, Ankara,Türkiye. 21. Çakmakçı, R. Tarımda Mikroorganizma Kullanımı Ders notları (basılmamış) |
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri |
: |
Yüz yüze, ders anlatımı, online anlatım, tartışma ve soru cevap, seminer sunum ve uygulama metotları, ödev hazırlama, öğrenci sunumları |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
Dersi Veren Öğretim Elemanları |
: |
, Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı (Sorumlu) |
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları |
: |
Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı |
Dersin Verilişi |
: |
Yüz yüze |
En Son Güncelleme Tarihi: |
: |
18.04.2024 00:54:37 |