Dersin Dili |
: |
Türkçe |
Dersin Seviyesi |
: |
Lisans |
Dersin Tipi |
: |
Zorunlu |
Ön Koşullar |
: |
Yok |
Dersin Amacı |
: |
Bu ders nişasta, şeker ve yağ elde edilmesinde hammadde kaynağı olarak kullanılan patates, tatlı patates, kassava, şeker pancarı, şeker kamışı, ayçiçeği, soya, kanola, yer fıstığı, susam, aspir, keten, Hint yağı, ketencik, jatropha ve jojoba gibi önemli bitkilerin; orijini, tarihçesi, yayılışları, ekonomik önemi, bitkisel özellikleri (botanikleri), ziraatı, ıslahı, pazarlanması ve depolanması, işleme teknikleri sorunları ve bunlara çözüm önerilerin konularını kapsar |
Dersin İçeriği |
: |
Ders; Endüstri bitkilerinin (yağ, nişasta ve şeker) üretim değerleri, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri, ıslah amaçları, yöntemlerini, pazarlanması ve depolanması, işleme teknikleri ve sorunlarını anlatır. |
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
: |
1. Anonim, 1977. Şeker Pancarı Üretimindeki Gelişmeler : Prensipler ve Uygulamalar. TŞFAŞ. Ankara 2. Çakmakçı, R., 2019. Şeker Pancarı (Ders notları) 3. Arıoğlu, H. 2002. Arıoğlu, H. 2002. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ç.Ü. Yayın No: 188, Ders Kitapları Yayın No:A-57. Adana. 4.Arıoğlu, H. H., (1999). Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Adana: Çukurova Üniv. Ziraat Fak. No: 220 5. Arıoğlu, H., 1987. Yağ Bitkileri (Soya ve Yerfıstığı). Ç.Ü. Ziraat Fak. No: 35, Adana 6. Arıoğlu, H., 2013. Soya Tarımı. Çukurova Ünİv. Ziraat Fak. TBB. Adana 7. Atakişi, İ. 1999. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Trakya Üniv. T. Ziraat Fak. No:148. 8. BAYDAR H. (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık. 9. BAYDAR H., ERBAŞ S. (2014). Yağ Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Isparta, Süleyman Demirel Üniversitesi. Yayın No 97. 10. Baydar, H. 2009. Yağ Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, SDÜ Ziraat Fak. Ders Notu 11. Baydar, H., 2018. Tarla Bitkileri, Sülayman Demirel Üniv. Ziraat Fak. TBB 12. Buekema, H.P. and D.E., Van der Zaag. 1979. Potato Improvement. IAC, Wageningen, The Netherlands, 13. Ceylan, A., 1988. Tarla Tarımı. Ege Üniv. Ziraat Fak. No: 491. Bornova/İZMİR. 14. Ceylan, A., 1994,1995,1997. Tıbbi Bitkiler I, II, III, E.Ü. Zir. Fak., Yay. No: 312,481,509, İzmir. 15. Ceylan, A., 1994. Tarla Tarımı. Ege Üniv. Ziraat Fak. No: 491. Bornova/İZMİR . 16. Çakmakçı, R. 2019. Şeker pancarı ve Patates ıslahı. 17. Çakmakçı, R., 2019. Şeker Pancarı (Basılmamış ders notları). 18. Elçi ve ark., 1994. Tarla Bitkileri, Ankara Üniv. Ziraat Fak. No:1385, Ankara. 19. Er, C., Uranbey, S., 1998. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. TBB No: 1504 , Ankara 20. Esendal, E.,1990. Nişasta Şeker Bitkileri ve Islahı. Patates. Ondokuz Mayıs Üniv. No:49. Samsun 21. Geçit, H.H. ve ark.,2018.Tarla Bitkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. No: 1569 22. Gökkuş, A. ve ark.,1998.Tarla Bitkileri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, Erzurum. 23. İlisulu, K., 1986. Nişasta ve şeker bitkileri ve Islahı. Ankara Üniv. Ziraat Fak. No:960, Ankara. 24. İncekara, F. 1973. Endüstri Bitkileri ve Islahı, Nişasta Şeker Bitkileri ve Islahı. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay. No:101, Bornova. 25. Kara, K. 2011. Nişasta Şeker Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, Atatürk Üniv. Yay 26. Koç, H., 1999. İlaç-Baharat Bitkileri-I, II. Gaziosmanpaşa Üniv. Ziraat Fak. No:32, Tokat, 1999. 27. Oral, E., 1995. Nişasta ve Şeker Bitkileri Islahı 28. Yıldız, M., Bayraktar, N., 2019. Nişasta ve Şeker Bitkileri, Ankara üniv. Ziraat Fakültesi ,ders Notları |
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri |
: |
1 : Bu ders nişasta, şeker ve yağ bitkilerinin kökenleri, kültüre alınma aşamaları ve evrimi, akraba türleri ve türlerin ekonomik ve bilimsel önemleri konusunda ileri düzeyde bilgi kazandırır
2 : Dersi başaran öğrenciler, Dünyada ve Türkiye’de yetiştirilen nişasta, şeker ve yağ kaynaklarını öğrenirler
3 : Öğrenciler patates, yer elması, tatlı patates, şeker pancarı, şeker kamışı, ayçiçeği, soya , canola, yer fıstığı, susam, aspir, keten, hint yağı, ketencik, jatropha ve jojoba gibi bitkilerinden nasıl faydalanıldığını, tarihçelerini ve ekonomik önemleri hakkında bilinç kazanır
4 : Öğrenciler, nişasta, şeker ve yağ bitkilerinin morfolojik özellikleri, yetiştiriciliği, tasnifi, depolanma ve pazarlanması ve ıslahı konularında bilgi ve beceri sahibi
5 : Öğrenciler, nişasta-şeker-yağ bitkileri tarımının sorunları ve çözüm önerileri konusunda uzmanlaşır ve öneri sunabilir
6 : Nişasta, şeker ve yağ bitkileri yan ürünlerinin işlenmesi konusunda bilgi ve beceri kazanır
7 Öğrenci nişasta bitkileri, şeker bitkileri ve yağ bitkileri ıslahı amaçları, yöntemleri, uygulamaları konularında uzmanlaşır
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
Dersi Veren Öğretim Elemanları |
: |
, Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı (Sorumlu) |
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları |
: |
Prof. Dr. Ramazan ÇAKMAKÇI |
Dersin Verilişi |
: |
Yüz yüze, ders anlatımı, online anlatım, seminer sunum ve uygulama metotları, ödev, öğrenci sunumları |
En Son Güncelleme Tarihi: |
: |
18.04.2024 05:44:41 |