Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
TBİ-3011 Endüstri Bitkileri I 1,00 2,00 0,00 2,00 5,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Lisans
Dersin Tipi : Zorunlu
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Bu ders nişasta, şeker ve yağ elde edilmesinde hammadde kaynağı olarak kullanılan patates, tatlı patates, kassava, şeker pancarı, şeker kamışı, ayçiçeği, soya, kanola, yer fıstığı, susam, aspir, keten, Hint yağı, ketencik, jatropha ve jojoba gibi önemli bitkilerin; orijini, tarihçesi, yayılışları, ekonomik önemi, bitkisel özellikleri (botanikleri), ziraatı, ıslahı, pazarlanması ve depolanması, işleme teknikleri sorunları ve bunlara çözüm önerilerin konularını kapsar
Dersin İçeriği : Ders; Endüstri bitkilerinin (yağ, nişasta ve şeker) üretim değerleri, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri, ıslah amaçları, yöntemlerini, pazarlanması ve depolanması, işleme teknikleri ve sorunlarını anlatır.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : 1. Anonim, 1977. Şeker Pancarı Üretimindeki Gelişmeler : Prensipler ve Uygulamalar. TŞFAŞ. Ankara 2. Çakmakçı, R., 2019. Şeker Pancarı (Ders notları) 3. Arıoğlu, H. 2002. Arıoğlu, H. 2002. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ç.Ü. Yayın No: 188, Ders Kitapları Yayın No:A-57. Adana. 4.Arıoğlu, H. H., (1999). Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Adana: Çukurova Üniv. Ziraat Fak. No: 220 5. Arıoğlu, H., 1987. Yağ Bitkileri (Soya ve Yerfıstığı). Ç.Ü. Ziraat Fak. No: 35, Adana 6. Arıoğlu, H., 2013. Soya Tarımı. Çukurova Ünİv. Ziraat Fak. TBB. Adana 7. Atakişi, İ. 1999. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Trakya Üniv. T. Ziraat Fak. No:148. 8. BAYDAR H. (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık.
9. BAYDAR H., ERBAŞ S. (2014). Yağ Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Isparta, Süleyman Demirel Üniversitesi. Yayın No 97. 10. Baydar, H. 2009. Yağ Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, SDÜ Ziraat Fak. Ders Notu 11. Baydar, H., 2018. Tarla Bitkileri, Sülayman Demirel Üniv. Ziraat Fak. TBB 12. Buekema, H.P. and D.E., Van der Zaag. 1979. Potato Improvement. IAC, Wageningen, The Netherlands, 13. Ceylan, A., 1988. Tarla Tarımı. Ege Üniv. Ziraat Fak. No: 491. Bornova/İZMİR. 14. Ceylan, A., 1994,1995,1997. Tıbbi Bitkiler I, II, III, E.Ü. Zir. Fak., Yay. No: 312,481,509, İzmir. 15. Ceylan, A., 1994. Tarla Tarımı. Ege Üniv. Ziraat Fak. No: 491. Bornova/İZMİR . 16. Çakmakçı, R. 2019. Şeker pancarı ve Patates ıslahı. 17. Çakmakçı, R., 2019. Şeker Pancarı (Basılmamış ders notları). 18. Elçi ve ark., 1994. Tarla Bitkileri, Ankara Üniv. Ziraat Fak. No:1385, Ankara. 19. Er, C., Uranbey, S., 1998. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. TBB No: 1504 , Ankara 20. Esendal, E.,1990. Nişasta Şeker Bitkileri ve Islahı. Patates. Ondokuz Mayıs Üniv. No:49. Samsun 21. Geçit, H.H. ve ark.,2018.Tarla Bitkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. No: 1569 22. Gökkuş, A. ve ark.,1998.Tarla Bitkileri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, Erzurum. 23. İlisulu, K., 1986. Nişasta ve şeker bitkileri ve Islahı. Ankara Üniv. Ziraat Fak. No:960, Ankara. 24. İncekara, F. 1973. Endüstri Bitkileri ve Islahı, Nişasta Şeker Bitkileri ve Islahı. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay. No:101, Bornova. 25. Kara, K. 2011. Nişasta Şeker Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, Atatürk Üniv. Yay 26. Koç, H., 1999. İlaç-Baharat Bitkileri-I, II. Gaziosmanpaşa Üniv. Ziraat Fak. No:32, Tokat, 1999. 27. Oral, E., 1995. Nişasta ve Şeker Bitkileri Islahı 28. Yıldız, M., Bayraktar, N., 2019. Nişasta ve Şeker Bitkileri, Ankara üniv. Ziraat Fakültesi ,ders Notları
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : 1 : Bu ders nişasta, şeker ve yağ bitkilerinin kökenleri, kültüre alınma aşamaları ve evrimi, akraba türleri ve türlerin ekonomik ve bilimsel önemleri konusunda ileri düzeyde bilgi kazandırır 2 : Dersi başaran öğrenciler, Dünyada ve Türkiye’de yetiştirilen nişasta, şeker ve yağ kaynaklarını öğrenirler 3 : Öğrenciler patates, yer elması, tatlı patates, şeker pancarı, şeker kamışı, ayçiçeği, soya , canola, yer fıstığı, susam, aspir, keten, hint yağı, ketencik, jatropha ve jojoba gibi bitkilerinden nasıl faydalanıldığını, tarihçelerini ve ekonomik önemleri hakkında bilinç kazanır 4 : Öğrenciler, nişasta, şeker ve yağ bitkilerinin morfolojik özellikleri, yetiştiriciliği, tasnifi, depolanma ve pazarlanması ve ıslahı konularında bilgi ve beceri sahibi 5 : Öğrenciler, nişasta-şeker-yağ bitkileri tarımının sorunları ve çözüm önerileri konusunda uzmanlaşır ve öneri sunabilir 6 : Nişasta, şeker ve yağ bitkileri yan ürünlerinin işlenmesi konusunda bilgi ve beceri kazanır 7 Öğrenci nişasta bitkileri, şeker bitkileri ve yağ bitkileri ıslahı amaçları, yöntemleri, uygulamaları konularında uzmanlaşır
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : Yok
Dersi Veren Öğretim Elemanları : , Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı (Sorumlu)
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : Prof. Dr. Ramazan ÇAKMAKÇI
Dersin Verilişi : Yüz yüze, ders anlatımı, online anlatım, seminer sunum ve uygulama metotları, ödev, öğrenci sunumları
En Son Güncelleme Tarihi: : 18.04.2024 05:44:41

  • 1 Bu ders nişasta, şeker ve yağ bitkilerinin kökenleri, kültüre alınma aşamaları ve evrimi, akraba türleri ve türlerin ekonomik ve bilimsel önemleri konusunda ileri düzeyde bilgi kazanır
  • 2 Dünyada ve Türkiye’de yetiştirilen nişasta, şeker ve yağ kaynaklarını öğrenir
  • 3 Patates, yer elması, tatlı patates, şeker pancarı, şeker kamışı, ayçiçeği, soya , canola, yer fıstığı, susam, aspir, keten, Hint yağı, ketencik, jatropha ve jojoba gibi bitkilerinden nasıl faydalanıldığını, tarihçelerini ve ekonomik önemleri hakkında bilinç kazanır
  • 4 Nişasta, şeker ve yağ bitkilerinin morfolojik özellikleri, yetiştiriciliği, tasnifi, depolanma ve pazarlanması ve ıslahı konularında bilgi ve beceri sahibi olur
  • 5 Nişasta-şeker-yağ bitkileri tarımının sorunları ve çözüm önerileri konusunda uzmanlaşır ve öneri sunar
  • 6 Nişasta, şeker ve yağ bitkileri yan ürünlerinin işlenmesi konusunda bilgi ve beceri kazanır
  • 7 Nişasta bitkileri,şeker bitkileri ve yağ bitkileri ıslahı amaçları, yöntemleri, uygulamaları konularında uzmanlaşır
  • 8 Öğrenci, nişasta, şeker ve yağ bitkileri hakkında edindiği değerli teorik bilgileri en etkili yollarla pratik kazanımlara dönüştürme becerisine sahip olur ve kariyeri boyunca karşılaştığı sorunlara analitik bir yaklaşımla yararlı bakış açıları ve yaratıcı çözümler geliştirir

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Şeker bitkilerine giriş, önemi, faydalanma yönleri, tarihçesi; üretimi, ithalatı ve ihracatı
2.Hafta *Şeker pancarı: Kullanımı ve faydaları, kökeni, tarihçesiekimi ve üretim, sistematiği ve sitolojisi, bitkisel özellikleri
3.Hafta *Şeker Pancarı Ziraatı: iklim, toprak, gübreleme, ekim nöbeti, toprak hazırlığı, ekimi, bakım, hasadı ve işlenmesi, tohumluk Üretimi ve Islahı
4.Hafta *Şekar kamışı: önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri, ziraatı, iklim, toprak ve gübre isteği, toprak hazırlığı, dikimi, bakımı ve hasadı
5.Hafta *Nişasta bitkilerine giriş, önemi, kullanımı, tarihçesi; üretimi, ithalatı, ihracatı, patatesin bitkisel özellikleri; patates yumrusunun dormansi, sürgün oluşumu ve teknolojik özellikleri
6.Hafta *Ziraatı: iklim, toprak, gübre isteği, toprak hazırlığı, ekim nöbeti, tohumluk, dikim ve bakım işlemleri, hasat ve depolama
7.Hafta *Patates ve şeker pancarı çeşitleri, ıslahı, ıslah amaçları, üretimi ve tarımının geleceği
8.Hafta *Yer Elması ve Tatlı patates kullanımı ve faydaları, kökeni, tarihçesi, bitkisel özellikleri, dikimi ve üretimi, ziraatı, iklim, toprak ve gübre isteği, toprak hazırlığı, dikimi, bakımı ve hasadı, depolanması ve ıslahı
9.Hafta *Yağ bitkilerine giriş, önemi, faydalanma yönleri, tarihçesi; ithalatı ve ihracatı, Kullanımı ve faydaları, kökeni ve tarihçesi, Dünya’da ve Türkiye’deki ekimi ve üretim, sistematiği ve sitolojisi, bitkisel özellikleri
10.Hafta *Ayçiçeği, Ziraatı: iklim, toprak, gübre isteği, toprak hazırlığı, ekim nöbeti, tohumluk, dikim ve bakım işlemleri, hasat ve depolama
11.Hafta *Soya ve kanola: Ziraatı: iklim, toprak, gübre isteği, toprak hazırlığı, ekim nöbeti, tohumluk, dikim ve bakım işlemleri, hasat ve depolama
12.Hafta *Yer fıstığı, susam ve aspir: Ziraatı: iklim, toprak, gübreleme, toprak hazırlığı, ekim nöbeti, tohumluk, dikim ve bakım işlemleri, hasat ve depolama
13.Hafta *Keten, Hint yağı, ketencik, jatropha ve jojoba: Ziraatı: iklim, toprak, gübreleme, toprak hazırlığı, ekim nöbeti, tohumluk, dikim ve bakım işlemleri ve hasat
14.Hafta *Yağ bitkilerinde üretim teknikleri, ıslah amaçları, yöntemleri, tarımının geleceği ile ilgili öngörüler,

  • 3 Final : 60,000
  • 4 Vize : 30,000
  • 5 Seminer : 3,000
  • 6 Ödev : 7,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Ara Sınav 1 1 1,00 1,00
Final / Final 1 2,00 2,00
Uygulama / Pratik / Application / Practice 2 2,00 4,00
Ders Öncesi Bireysel Çalışma / Individual study before lecture 14 2,00 28,00
Ders Sonrası Bireysel Çalışma / Individual study after lecture 14 1,00 14,00
Ara Sınav Hazırlık / Preparation for midterm 1 10,00 10,00
Seminer / Seminar 1 10,00 10,00
Ders Saatleri (14 hafta) / Class Hours (14 weeks) 14 3,00 42,00
Labaratuvar / Laboratory 3 4,00 12,00
Final Sınavına Hazırlanma / Final Exam Preparation 1 14,00 14,00
Toplam : 137,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 5
AKTS : 5,00

P.Ç. 1 P.Ç. 2 P.Ç. 3 P.Ç. 4 P.Ç. 5 P.Ç. 6 P.Ç. 7 P.Ç. 8 P.Ç. 9 P.Ç. 10 P.Ç. 11 P.Ç. 12 P.Ç. 13 P.Ç. 14
Ö.Ç. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1
Ö.Ç. 2 1 1 1 1 1 0 1 0 1 1 1 1 1 0
Ö.Ç. 3 1 1 1 0 1 1 0 1 1 1 1 0 1 1
Ö.Ç. 4 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 0 1 1 1
Ö.Ç. 5 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1
Ö.Ç. 6 1 1 0 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1
Ö.Ç. 7 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 0 1 1 1
Ö.Ç. 8 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1